Azuki
Azuki, zwane również Adzuki lub aduki, to czerwone rośliny strączkowe pochodzące i typowe dla krajów wschodnich. W szczególności pochodzi z Himalajów, chociaż później była uprawiana w Chinach i Japonii, a obecnie jest drugą najczęściej spożywaną rośliną strączkową w Japonii po soi.
Azuki, zwane również Adzuki lub aduki, to czerwone rośliny strączkowe pochodzące i typowe dla krajów wschodnich. W szczególności pochodzi z Himalajów, chociaż później była uprawiana w Chinach i Japonii, a obecnie jest drugą najczęściej spożywaną rośliną strączkową w Japonii po soi.
Filtruj według
Sortuj wg
Azuki, zwane również Adzuki lub aduki, to czerwone rośliny strączkowe pochodzące i typowe dla krajów wschodnich. W szczególności pochodzi z Himalajów, chociaż później była uprawiana w Chinach i Japonii, a obecnie jest drugą najczęściej spożywaną rośliną strączkową w Japonii po soi.
Te rośliny strączkowe są bardzo wszechstronne w kuchni, ponieważ są używane w wielu słodkich, słonych, zimnych i gorących potrawach. Azuki, ze względu na swój specyficzny lekko słodki smak, są obecne w wielu przepisach na typowe orientalne słodycze, jako składnik ciasta lub jako nadzienie. Można je również stosować w gulaszach, sałatkach, w postaci pasztetów, smażonych z warzywami, które lubisz najbardziej itp.
Właściwości Azuki
- Bogaty w białko roślinne, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ale z wyższym procentem nawet niż soczewica.
- Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy dzięki wysokiej wartości biologicznej ich białek. Wśród nich metionina, lizyna i histydyna, ta ostatnia niezbędna dla dzieci.
- Dostarcza dużą ilość błonnika.
- Mają szeroką gamę witamin i minerałów, takich jak witamina A, witamina E i witaminy z grupy B (z wyjątkiem B12), a także fosfor, potas, kwas foliowy i sporą ilość żelaza.
- Są jednym z najlepszych dostępnych roślinnych źródeł wapnia, a także przeciwutleniaczy, których mogą zawierać aż 29 różnych typów.
Korzyści z Azuki
- Działają alkalizująco i moczopędnie, co poprawia prawidłowe funkcjonowanie nerek i pęcherza moczowego, zwalcza kwasicę i reguluje kwasowość krwi.
- Poprawia pasaż jelitowy i trawienie, dbając o florę bakteryjną czy mikrobiotę.
- Równoważą poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu, poprawiając przepływ krwi.
- Przyczyniają się do detoksykacji wątroby dzięki minerałowi zwanemu molibdenem, obecnemu w dużych ilościach.
- Pomagają w utracie wagi, ponieważ mają świetny efekt nasycenia.
- Jest uważany za korzystny na obrzęki, stosowany w przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, układu krążenia, układu mięśniowo-szkieletowego, a nawet zewnętrznych dolegliwości skórnych.
- Przyczyniają się do regulacji hormonalnej dzięki fitoestrogenom, substancjom roślinnym, które mogą działać w organizmie jak estrogeny.
- Poprawiają jakość kości dzięki zawartości minerałów, niezbędnych dla zdrowia i wytrzymałości kości.
Satisfied customers
W oparciu o 136.627 recenzji
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.