Pszenica
Pszenica to zdrowe zboże, które dostarcza białka roślinne, witaminy, minerały, kwas foliowy i inne składniki odżywcze niezbędne w naszej diecie. Ponadto ma niską zawartość tłuszczu i sodu, dzięki czemu może być częścią każdej zdrowej diety w różnych odmianach: białej pszenicy, orkiszu, otrębów, bulgur, kiełków pszenicy ...
Pszenica to zdrowe zboże, które dostarcza białka roślinne, witaminy, minerały, kwas foliowy i inne składniki odżywcze niezbędne w naszej diecie. Ponadto ma niską zawartość tłuszczu i sodu, dzięki czemu może być częścią każdej zdrowej diety w różnych odmianach: białej pszenicy, orkiszu, otrębów, bulgur, kiełków pszenicy ...
Filtruj według
Sortuj wg
Pszenica to zdrowe zboże, które dostarcza białka roślinne, witaminy, minerały, kwas foliowy i inne składniki odżywcze niezbędne w naszej diecie. Ponadto ma niską zawartość tłuszczu i sodu, dzięki czemu może być częścią każdej zdrowej diety w różnych odmianach: białej pszenicy, orkiszu, otrębów, bulgur, kiełków pszenicy ...
Ponadto dla osób z celiakią istnieją również niektóre rodzaje bezglutenowej pszenicy, takie jak gryka. Masz je wszystkie w Naturitas!
Główne rodzaje pszenicy
Najbardziej znanym rodzajem pszenicy jest tak zwana pszenica zwyczajna lub biała, używana do wyrobu większości produktów piekarniczych i cukierniczych. Z tego powodu jest również znany jako pszenica chlebowa. Z drugiej strony do produkcji makaronu wykorzystywana jest pszenica durum , której wyższa zawartość glutenu czyni ją bardziej odporną.
Stopniowo opcje takie jak orkisz , odmiana znacznie starsza niż pszenica zwyczajna, są bardziej trawienne i mają większą wartość odżywczą. Kiełki pszenicy są również coraz częściej spożywane, które są ekstrahowane z części jądra pszenicy, zwykle w postaci oleju.
Inną pochodną pszenicy jest bulgur , który jest wytwarzany przez gotowanie ziaren pszenicy i jest bardzo energiczny. Kiedy mielimy, jest to zewnętrzna łuska ziarna pszenicy, otrzymujemy otręby , które są bardzo bogate w błonnik i pomagają zwalczyć zaparcia.
Bezglutenowa pszenica na celiakię
W przypadku celiakii lub osób z nietolerancją glutenu istnieje kilka alternatyw, takich jak gryka . W rzeczywistości nie jest to zboże, ale ziarno rośliny innej niż pszenica, która oprócz braku glutenu jest bogata w witaminy i minerały. Mąka gryczana umożliwia zrobienie chleba oraz innych ciast i ciastek.
Satisfied customers
W oparciu o 136.627 recenzji
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.