fasola
Fasola to jedna z najczęściej występujących roślin strączkowych w naszej tradycyjnej diecie.
Pierwszy obraz, jaki przychodzi na myśl, kiedy myślimy o fasoli, z pewnością będzie w postaci gulaszu lub gulaszu, tak typowych dla naszych starszych, chociaż w dzisiejszych czasach coraz częściej dodaje się je do różnych potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno, w postaci do sałatki lub jako dodatek, podsmażany z tym, czego najbardziej pragniemy.
Fasola to jedna z najczęściej występujących roślin strączkowych w naszej tradycyjnej diecie.
Pierwszy obraz, jaki przychodzi na myśl, kiedy myślimy o fasoli, z pewnością będzie w postaci gulaszu lub gulaszu, tak typowych dla naszych starszych, chociaż w dzisiejszych czasach coraz częściej dodaje się je do różnych potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno, w postaci do sałatki lub jako dodatek, podsmażany z tym, czego najbardziej pragniemy.
Filtruj według
Sortuj wg
Fasola to jedna z najczęściej występujących roślin strączkowych w naszej tradycyjnej diecie.
Pierwszy obraz, jaki przychodzi na myśl, kiedy myślimy o fasoli, z pewnością będzie w postaci gulaszu lub gulaszu, tak typowych dla naszych starszych, chociaż w dzisiejszych czasach coraz częściej dodaje się je do różnych potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno, w postaci do sałatki lub jako dodatek, podsmażany z tym, czego najbardziej pragniemy.
Ciągła obecność fasoli na przestrzeni lat w typowej gastronomii w różnych społecznościach spowodowała, że mają one wiele nazw: fabe, fasola, fasola, fabas, fasola...
I nie tylko mają różne nominały, ale mamy również wielką różnorodność, wcześniej podzieloną według regionu, ale teraz dostępną dla wszystkich, taką jak biała fasola, fasola prasowana, fasola palmeña, czarna fasola , fasola blackeye, kufel, czerwona fasola itp.
Właściwości fasoli
- Wysoka zawartość białek roślinnych.
- Dostarcza węglowodany.
- Wysoka zawartość żelaza.
- Witaminy z grupy B i C.
- Wysoka zawartość błonnika.
- Świetne źródło minerałów takich jak sód, potas, wapń, magnez i cynk.
- Niska zawartość tłuszczu i cholesterolu.
Korzyści z fasoli
Fasola ma mało kalorii, więc jeśli odpowiednio je połączymy, jest bardzo dobrą opcją w dietach niskokalorycznych, które starają się schudnąć. Dodatkowo posiadają dużą moc sycąca oraz zdolność blokowania wchłaniania węglowodanów w organizmie.
Dzięki inhibitorom alfa-amylazy, a także wysokiej zawartości żelaza i niskiej zawartości tłuszczu, fasola jest świetnym sprzymierzeńcem zdrowia układu krążenia. Pomagają utrzymać optymalny poziom cukru we krwi, kontrolują trójglicerydy, stymulują metabolizm i obniżają poziom cholesterolu wraz z błonnikiem.
Ilość błonnika i białka, jaką dostarcza nam fasola, sprzyja ruchowi jelit, poprawiając pasaż i trawienie.
Z drugiej strony fasola jest korzystnymi naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają i chronią przed starzeniem się skóry spowodowanym ekspozycją na słońce.
Satisfied customers
W oparciu o 136.627 recenzji
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.