gryka
Kasza gryczana pochodzi z rośliny Fagopyrum esculentum i jest również znana jako gryka lub uboga wiejska pszenica.
Kasza gryczana pochodzi z rośliny Fagopyrum esculentum i jest również znana jako gryka lub uboga wiejska pszenica.
Filtruj według
Sortuj wg
Kasza gryczana pochodzi z rośliny Fagopyrum esculentum i jest również znana jako gryka lub uboga wiejska pszenica.
Powszechnie jest klasyfikowany jako zboże, ale tak naprawdę nie jest, uważany jest za pseudozboże, ponieważ nie należy do rodziny traw, ale do polygonaceae.
Pochodzi z Azji Północno-Wschodniej, gdzie uprawiana jest od ponad 7000 lat, chociaż najbardziej rozpowszechniona uprawa znajduje się w Azji Środkowej, będąc zintegrowaną z uprawą europejską w XVI wieku.
Ma bardzo charakterystyczny smak, mocniejszy od innych zbóż, intensywny, ale miękki i przyjemny, z nutą orzechów, rustykalny smak przypominający chmiel. Ponadto ziarno gryki ma osobliwy kształt o miniaturowym, piramidalnym wyglądzie.
W kuchni ziarno gryki używane jest po ugotowaniu jako dodatek do sałatek lub dodatków, jakby była komosą ryżową. Lub wysuszyć, zmielić w postaci mąki, aby przygotować różne potrawy, takie jak chleb, naleśniki lub naleśniki.
Korzyści i właściwości gryki
Jest zalecany w dietach niskokalorycznych w celu kontrolowania wagi, ponieważ ma niską zawartość tłuszczu i ma wysoką moc sytości.
Jest korzystny dla zdrowia układu krążenia, ponieważ zawiera przeciwutleniacze i aminokwasy, w szczególności polifenole, które zmniejszają obrzęki, zapobiegają tworzeniu się skrzepów i regulują ciśnienie krwi, profil tłuszczu we krwi i poziom cholesterolu.
Działa regulująco na poziom cukrów we krwi, ponieważ nie powoduje wysokich skoków cukru. Dzieje się tak dzięki zawartym w nim wolnowchłanialnym węglowodanom złożonym.
Przyczynia się do poprawy tranzytu i zdrowia jelit, ponieważ dostarcza znaczną ilość błonnika, którego część zawiera oporną skrobię, która działa jak błonnik prebiotyczny, poprawiając florę jelitową. Jest dobrym sprzymierzeńcem w przypadku zaparć.
Zawiera wysokiej jakości białko ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami i jest bogaty w lizynę i argininę.
Jest bogaty w witaminy i minerały;
-witaminy z grupy B takie jak niacyna lub witamina B3 i witamina E
-Magnez, cynk, miedź, selen, fosfor, potas itp.
Zawiera tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone, a głównym składnikiem są niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6.
Satisfied customers
W oparciu o 136.627 recenzji
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.