Mąka chleba świętojańskiego
Mąka chleba świętojańskiego jest wynikiem zmielenia rośliny strączkowej zwanej szarańczynem, która wygląda jak strąk z nasionami w środku.
Aby przeprowadzić mielenie i uzyskać mąkę chleba świętojańskiego, należy poczekać na dojrzewanie tej rośliny strączkowej, obserwując, że jej kolor zbrązowieje, nabierając charakterystycznego słodkiego smaku.
W tym czasie nasiona są usuwane, strąki odwadniane, prażone i na koniec mielone.
Właśnie ze względu na słodki smak, który charakteryzuje chleb świętojański, mąka z tej rośliny strączkowej jest używana w wielu słodkich przepisach oraz jako substytut czekolady.
Możemy go użyć jako dressingu w koktajlach lub jogurtach lub przygotować różne przepisy na ciasta, ciasteczka itp.
Korzyści :
- Niska zawartość tłuszczu i sytości, co przyczynia się do kontroli wagi.
- Wkład żelaza, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek, do utrzymania funkcji odpornościowej oraz sprawności fizycznej i umysłowej.
- Źródło wapnia bez szczawianów, co ułatwia jego wchłanianie.
- Dostarcza błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę jelit i pomaga poprawić florę jelitową.
- Zawiera antyoksydanty działające zapobiegające skutkom przedwczesnego starzenia.
- Bardzo energiczny umysłowo i/lub fizycznie, dzięki zawartości węglowodanów i cukrów.
- Bogaty w śluz, który pomaga nam w walce z chorobami układu oddechowego i pokarmowego.
Mąka chleba świętojańskiego jest wynikiem zmielenia rośliny strączkowej zwanej szarańczynem, która wygląda jak strąk z nasionami w środku.
Aby przeprowadzić mielenie i uzyskać mąkę chleba świętojańskiego, należy poczekać na dojrzewanie tej rośliny strączkowej, obserwując, że jej kolor zbrązowieje, nabierając charakterystycznego słodkiego smaku.
W tym czasie nasiona są usuwane, strąki odwadniane, prażone i na koniec mielone.
Właśnie ze względu na słodki smak, który charakteryzuje chleb świętojański, mąka z tej rośliny strączkowej jest używana w wielu słodkich przepisach oraz jako substytut czekolady.
Możemy go użyć jako dressingu w koktajlach lub jogurtach lub przygotować różne przepisy na ciasta, ciasteczka itp.
Korzyści :
- Niska zawartość tłuszczu i sytości, co przyczynia się do kontroli wagi.
- Wkład żelaza, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek, do utrzymania funkcji odpornościowej oraz sprawności fizycznej i umysłowej.
- Źródło wapnia bez szczawianów, co ułatwia jego wchłanianie.
- Dostarcza błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę jelit i pomaga poprawić florę jelitową.
- Zawiera antyoksydanty działające zapobiegające skutkom przedwczesnego starzenia.
- Bardzo energiczny umysłowo i/lub fizycznie, dzięki zawartości węglowodanów i cukrów.
- Bogaty w śluz, który pomaga nam w walce z chorobami układu oddechowego i pokarmowego.
Filtruj według
Sortuj wg
Mąka chleba świętojańskiego jest wynikiem zmielenia rośliny strączkowej zwanej szarańczynem, która wygląda jak strąk z nasionami w środku.
Aby przeprowadzić mielenie i uzyskać mąkę chleba świętojańskiego, należy poczekać na dojrzewanie tej rośliny strączkowej, obserwując, że jej kolor zbrązowieje, nabierając charakterystycznego słodkiego smaku.
W tym czasie nasiona są usuwane, strąki odwadniane, prażone i na koniec mielone.
Właśnie ze względu na słodki smak, który charakteryzuje chleb świętojański, mąka z tej rośliny strączkowej jest używana w wielu słodkich przepisach oraz jako substytut czekolady.
Możemy go użyć jako dressingu w koktajlach lub jogurtach lub przygotować różne przepisy na ciasta, ciasteczka itp.
Korzyści :
- Niska zawartość tłuszczu i sytości, co przyczynia się do kontroli wagi.
- Wkład żelaza, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek, do utrzymania funkcji odpornościowej oraz sprawności fizycznej i umysłowej.
- Źródło wapnia bez szczawianów, co ułatwia jego wchłanianie.
- Dostarcza błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę jelit i pomaga poprawić florę jelitową.
- Zawiera antyoksydanty działające zapobiegające skutkom przedwczesnego starzenia.
- Bardzo energiczny umysłowo i/lub fizycznie, dzięki zawartości węglowodanów i cukrów.
- Bogaty w śluz, który pomaga nam w walce z chorobami układu oddechowego i pokarmowego.
Mąka chleba świętojańskiego gdzie kupić
Obecnie łatwiej jest kupić mąkę chleba świętojańskiego w zwykłych zakładach z produktami ekologicznymi, gdzie jest ona coraz bardziej powszechna.
Możesz także kupić mąkę chleba świętojańskiego przez Internet w dowolnej jej odmianie i formacie. Dzięki wielu markom żywności naturalnej, takim jak El Granero Integral, Isola Bio, Ecocesta, Biocop czy Naturitas, które oferują szeroką gamę opcji.
Naturitas wybraliśmy najlepsze odmiany i formaty mąki chleba świętojańskiego, ułatwiając tym samym zakup w zaciszu własnego domu.
Satisfied customers
W oparciu o 136.627 recenzji
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.