Soczewica brązowa
Oszczędzaj dzięki tym pakietom
-
Bezpieczna płatność z:
Wartości produktów
-
BIO-ECO Produkcja ekologiczna, która szanuje środowisko naturalne i jest wolna od pestycydów i GMO
Opis
Soczewica to pokarm o wysokim stężeniu składników odżywczych. Węglowodany są najliczniejsze i składają się głównie ze skrobi.
Wskazanie
Białka roślinne soczewicy, choć w dużych ilościach, są niekompletne, ponieważ mają niedobór metioniny (niezbędny aminokwas). Jednakże, jeśli soczewicę połączy się ze zbożami, takimi jak ryż, pokarmami bogatymi w ten aminokwas, stają się białkami o wysokiej wartości biologicznej.
Sposób przyjmowania
Zaleca się namoczyć je przez noc, wylać wodę, odcedzić i dobrze wypłukać przed dodaniem nowej wody. Jeśli nie miałeś na to czasu, zagotuj fasolę, a po chwili wyłącz ogrzewanie i pozostaw je w tej wodzie na około 3 godziny.
Sekret polega na tym, aby nigdy nie używać wody w miejscu, w którym je namoczyłeś, ponieważ woda ta pochłania część toksyn, które są tracone podczas gotowania.
Czerwona fasola powinna być dobrze ugotowana, najpierw na dużym ogniu przez około 20 minut i bez soli, odtłuszczając, a następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Czas będzie się różnić w zależności od wybranej metody gotowania: od 1 godziny i pół do 2 godzin do 20 lub 30 minut w szybkowarze.
Środki ostrożności
Może zawierać śladowe ilości glutenu
Składniki
Soczewica brązowa *
(*) Z rolnictwa ekologicznego.
Certyfikat
ES-ECO-020-CVTabela żywieniowa
-
Dla 100 g
-
Wartość energetyczna340 kcal
-
Tłuszcze / Lipidy1.1 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe0 g
-
Węglowodany / Kwasy tłuszczowe60.1 g
-
Cukry1.8 g
-
Błonnik pokarmowy24.6 g
-
Białka27.4 g
-
Sól0.02 g
Szczegóły
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.