- Kategorie Dom i kuchnia
-
-
Patelnie i garnki
Patelnie są najbardziej uniwersalnym narzędziem w przyborach kuchennych i używamy ich do gotowania wszelkiego rodzaju potraw, mięsa, ryb, warzyw, jajek, przetworów śniadaniowych, a nawet łączenia makaronów, ryżu, roślin strączkowych czy ziemniaków z akcesoriami.
Patelnie są najbardziej uniwersalnym narzędziem w przyborach kuchennych i używamy ich do gotowania wszelkiego rodzaju potraw, mięsa, ryb, warzyw, jajek, przetworów śniadaniowych, a nawet łączenia makaronów, ryżu, roślin strączkowych czy ziemniaków z akcesoriami.
Filtruj według
Sortuj wg
34 produkty
34 produkty
34 produkty
Patelnie są najbardziej uniwersalnym narzędziem w przyborach kuchennych i używamy ich do gotowania wszelkiego rodzaju potraw, mięsa, ryb, warzyw, jajek, przetworów śniadaniowych, a nawet łączenia makaronów, ryżu, roślin strączkowych czy ziemniaków z akcesoriami.
Istnieje duża różnorodność patelni pod względem rozmiarów, kształtów lub materiałów i chociaż generalnie nie wiemy, do czego służą poszczególne odmiany, prawda jest taka, że mają one specyficzne zastosowanie, a także różnią się tym, że nadają się lub nie do różnych rodzajów kuchni :
1. Płyta ceramiczna
2. Indukcja
3.Gaz
4. Elektryczny
5. Piekarnik
rodzaje patelni
Jednym ze sposobów klasyfikacji patelni jest ich kształt i charakterystyka, które dostarczają informacji o ich zastosowaniu:
Patelnie do omletów i patelnie do naleśników, naleśników czy naleśników mają dość niskie ścianki i są dostępne w różnych rozmiarach, ale to, co je najbardziej charakteryzuje, to dobra nieprzywierająca i dobrze przewodząca ciepło.
Patelnie, patelnie do sauté, patelnie wok i patelnie głębokie charakteryzują się wyższymi ściankami, niektóre więcej niż inne, są to patelnie o szerokiej gamie rozmiarów, mają bardzo dobry rozkład ciepła i w stosunku do dwóch pierwszych są zdolne wytrzymania gotowania na dużym ogniu.
Patelnie grillowe mają proste boki, zazwyczaj mają kształt kwadratu i mają wypukłości na całej powierzchni.
Patelnie według materiałów
- Patelnie ceramiczne: nie wydzielają toksycznych substancji w przypadku zarysowania, nadają się do gotowania w niskich lub średnich temperaturach, stopień nieprzywierania jest niski i wymagają dużej konserwacji.
- Patelnie miedziane: lekkie, dobrze rozprowadzające ciepło, dobrze sprawdzają się przy gotowaniu na małym i średnim ogniu.
- Patelnie żeliwne: trwałe, odporne, wszechstronne, dobrze rozprowadzające ciepło i odporne na wysokie temperatury. Mają wyższy koszt.
- Patelnie ze stali nierdzewnej: nie rdzewieją, nie mają bardzo równomiernego rozprowadzania ciepła i wymagają szczególnej pielęgnacji.
- Patelnie z kutego aluminium: lekkie i tanie opcje.
- Patelnie tytanowe: nieco cięższe niż inne, pozwalają na gotowanie z mniejszą ilością oleju, dobrze rozprowadzają ciepło i nie wymagają dużej konserwacji.
- Patelnie szklane: nie uwalniają toksycznych substancji ani metali ciężkich, dobrze sprawdzają się podczas gotowania w niskich lub średnich temperaturach, a ich materiał nie jest porowaty, dzięki czemu nie zachowują zapachów i smaków.
*Istnieją również materiały takie jak teflon lub dna dyfuzorów, które są dodawane do różnych rodzajów patelni w celu poprawy ich właściwości.
Satisfied customers
4,63/5 - Doskonały
W oparciu o 136.627 recenzji
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.