pektyna jabłkowa
Oszczędzaj dzięki tym pakietom
-
Bezpieczna płatność z:
Opis
Pektyna jabłkowa jest stosowana jako roślinny środek żelujący do produkcji dżemów i galaretek owocowych.
Wskazanie
Pektyny to naturalne polisacharydy występujące w ścianach komórek roślinnych. Są szczególnie wrażliwe na 3 czynniki: PH (im wyższa kwasowość, tym większe żelowanie), cukier (od 10 do 80%) i wapń (obecność jonów wapnia w mleku).
Sposób przyjmowania
Zaleca się rozpuścić pektynę w zimnej wodzie, wymieszać ją najpierw z pozostałymi suchymi składnikami i stopniowo za pomocą turmiksu dodawać płyn do użycia. Może być również rozproszony w oleju, syropach cukrowych, likierach itp.
Jeśli chcemy ją lepiej rozpuścić możemy ją podgrzać do 80-85 st. C. Twarda woda wymaga dłuższego gotowania.Pektyna żelująca w wyniku działania wapnia w produktach mlecznych następuje podczas schładzania. Ostateczną teksturę uzyskamy po 24 godzinach. Około 3 g pektyny odpowiada arkuszowi żelatyny
Jego główną cechą jest jasność i przezroczystość oraz odporność na procesy zamrażania i rozmrażania. Jego dawki wynoszą 3% w zimnej wodzie i 6 do 8% w gorącej wodzie.
Środki ostrożności
Może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu.
Warunki przechowywania
Przechowywać w chłodnym miejscu (poniżej 18ºC), suchym, chronionym przed słońcem i odizolowanym od podłoża.
Składniki
Nieamidowana pektyna jabłkowa.*
(*) Specjalne dla przepisów ekologicznych.
Tabela żywieniowa
-
Dla 100 g
-
Wartość energetyczna239 kcal
-
Tłuszcze / Lipidy1 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe1 g
-
Węglowodany / Kwasy tłuszczowe25 g
-
Cukry25 g
-
Błonnik pokarmowy65 g
-
Białka1 g
-
Sólg
Szczegóły
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
2 pytania
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.