Miso Genmai
Oszczędzaj dzięki tym pakietom
-
Bezpieczna płatność z:
Opis
Genmai miso od Mimasa to pasta z soi i brązowego ryżu. Fermentuje się według wielowiekowych, tradycyjnych metod, w beczkach cedrowych, w temperaturze pokojowej.
Wskazanie
Proces produkcyjny dzieli się na cztery etapy: pierwszy to przygotowanie koji, następnie przygotowanie ziaren soi, następnie proces mieszania koji z ziarnami soi i na koniec fermentacja miso. Soję przygotowuje się poprzez mycie i moczenie. Jego rozmiar zwiększa się 2,2 razy. Następnie gotuje się je na parze, schładza i miesza z koji i solą morską. Następnie całą mieszaninę rozdrabnia się. Miso Genmai Mimasa fermentuje według wielowiekowych tradycyjnych metod w beczkach cedrowych w temperaturze pokojowej. Podczas fermentacji aktywowane są enzymy i mikroorganizmy koji. Aby zapobiec utlenianiu, na beczkach umieszczane są ciężkie kamienie, które rozdrabniają mieszaninę i oddzielają pastę miso od powietrza, co przyspiesza fermentację.
Sposób przyjmowania
Polecany jest jako dodatek do zup, pasztetów, roślin strączkowych i płatków śniadaniowych. Dodać najlepiej na koniec gotowania potrawy. Rozcieńczyć małą łyżeczkę hatcho miso na porcję w zupie lub bulionie. Odstaw na kilka minut i podawaj. Można także przygotować pyszne pasztety mieszając je z tahini i wodą lub wykorzystać jako dressing do sosów. Należy pamiętać, że do hatcho miso nie trzeba dodawać soli, gdyż jest to już przyprawa zawierająca sól.
Warunki przechowywania
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Składniki
Ziarna soi (60,86%), ryż brązowy (26,08%), sól morska (11,30%), woda (1,74%), nasiona koji (Aspergillus orizae) (0,02%).
Tabela żywieniowa
-
Dla 100 g
-
Wartość energetyczna163 kcal
-
Tłuszcze / Lipidy7 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe0.9 g
-
Węglowodany / Kwasy tłuszczowe9.1 g
-
Cukry8.2 g
-
Błonnik pokarmowy7.7 g
-
Białka12.1 g
-
Sól10.18 g
-
Sód4.07 g
Szczegóły
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
1 pytania
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.