Kefir mleczny
Opis
Kefir mleczny Yalacta polecany jest osobom z powolnym trawieniem oraz osobom, które mają skłonność do trudnostrawnego mleka.
Sposób przyjmowania
Wymieszaj ferment w ½ szklanki mleka. Mieszaj łyżką do uzyskania jednorodnej cieczy. Przykryj, odstaw na 15 minut i przelej ferment do szklanej butelki z nakrętką i hermetycznym zamknięciem i stopniowo dodawaj pozostałe litry mleka. Butelkę zamknąć hermetycznie i wstrząsać przez 2 minuty w celu ujednorodnienia całego preparatu.
Odkręć nakrętkę z butelki i pozwól fermentacji rosnąć w temperaturze pokojowej (+18 / +25°C) przez 24 godziny. Zawartość butelek zgęstnieje i zestali się. Fermentacja jest zakończona. Wstrząśnij butelką - powstały kefir przybiera postać gęstego mleka.
Składniki
Laktoza, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesentedamientos, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium, Kluyveromyces marxianus
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
3 pytania
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.