Dzięki tej
szwajcarskiej mieszance ziaren kawy
bezkofeinowej możesz cieszyć się niewielką przyjemnością picia kawy, próbując obejść się bez minimum jej aromatu i smaku, nawet jeśli jest bezkofeinowa. Ziarna z Meksyku i Brazylii.
Kofeina jest naturalnym środkiem owadobójczym rośliny. Oznacza to, że składnik wytwarza roślinę w celu obrony przed możliwymi owadami lub szkodnikami. Istnieje wiele badań wskazujących, że kofeina jest ściśle związana z wzrostem.
Wysoko wyhodowane kawy muszą wytwarzać mniej kofeiny niż te wyhodowane na poziomach zbliżonych do poziomu morza; ponieważ częściej występuje owady i szkodniki na niskich wysokościach w klimacie tropikalnym.
Kofeina jest naturalnym środkiem owadobójczym rośliny. Sama roślina wytwarza ją w celu obrony przed owadami. W klimacie tropikalnym, blisko morza, jest o wiele więcej owadów; Z tego powodu sama kawa generuje więcej kofeiny. Z drugiej strony w kawach na dużych wysokościach, gdzie temperatura jest niższa, owadów jest mniej, a sama kawa nie musi wytwarzać tyle kofeiny. Podsumowując, wzrost jest bezpośrednio związany z kofeiną.
W odmianie Arabica z reguły kawę uprawia się na wysokości 800 metrów nad poziomem morza. Średnio kofeina odmiany Arabica wynosi 1,2%. Ponad 80% naszego asortymentu to 100% Arabika, reszta produktów ma niski procent wytrzymałości. Innymi słowy, każdy z naszych produktów jako taki ma niski poziom kofeiny.
W odpornych odmianach roślina znajduje się na wysokości do 800 metrów npm Średnio kofeina tej solidnej odmiany wynosi 2,4%.
Do odkażania kawy należy zawsze stosować procesy, które w większym lub mniejszym stopniu modyfikują smak i aromat kawy. Istnieją procesy wykorzystujące chemikalia, które są bardziej szkodliwe, i inne procesy, które można uznać za zdrowsze. Nie możemy jednak zapominać, że natura jest mądra i że zawsze lepiej będzie spożywać produkty tak blisko tego, co zapewnia nam natura, bez ich modyfikowania.
Proces szwajcarskiej wody
Proces szwajcarskiej wody to oparta na wodzie metoda ekstrakcji kofeiny wolnej od rozpuszczalników chemicznych, stosowana w tradycyjnych kawach bezkofeinowych.
Etapy tego procesu są następujące:
1. Mycie i wstępne namaczanie
Zielone ziarna kawy są moczone i myte tylko wodą, która je nawilża i przygotowuje ekstrakcję kofeiny.
2. Ekstrakcja
Proces usuwania kofeiny rozpoczyna się od zastosowania ekstraktu z zielonej kawy o nazwie ECV w układzie filtra węglowego. ECV to woda przesycona rozpuszczalnymi składnikami kawy, z wyjątkiem kofeiny. Ziarna są przechowywane w zbiornikach ekstrakcyjnych, w których przepływa nad nimi ECV. Poszukując równowagi, kofeina zaczyna przechodzić od ziaren kawy do ECV.
Skrupulatnie kontrolując czas, temperaturę i przepływ, możesz zoptymalizować siłę napędową, która usuwa kofeinę z zielonej kawy i przenosi ją do ECV.
Wynikiem jest proces ekstrakcji netto, za pomocą którego eliminowana jest tylko kofeina, pozostawiając nienaruszone cechy smaku kawy zgodnie z jej pochodzeniem.
3. Filtr węglowy
Proces usuwania kofeiny rozpoczyna się od zastosowania ekstraktu z zielonej kawy o nazwie ECV w układzie filtra węglowego. ECV to woda przesycona rozpuszczalnymi składnikami kawy, z wyjątkiem kofeiny. Ziarna są przechowywane w zbiornikach ekstrakcyjnych, w których przepływa nad nimi ECV. Poszukując równowagi, kofeina zaczyna przechodzić od ziaren kawy do ECV.
Skrupulatnie kontrolując czas, temperaturę i przepływ, możesz zoptymalizować siłę napędową, która usuwa kofeinę z zielonej kawy i przenosi ją do ECV.
Wynikiem jest proces ekstrakcji netto, za pomocą którego eliminowana jest tylko kofeina, pozostawiając nienaruszone cechy smaku kawy zgodnie z jej pochodzeniem.
ECV nasycony kofeiną wpływa do filtrów węglowych, które wychwytują tylko kofeinę. Jest to proces ciągły, w którym ECV ponownie krąży od filtrów węglowych do kolumn ekstrakcyjnych, aż ziarna kawy nie będą zawierały 99,99% kofeiny. Ten proces trwa około 8–10 godzin.
Gdy węgiel drzewny jest całkowicie nasycony kofeiną, jest przenoszony do pieca do regeneracji węgla drzewnego, w którym kofeina jest spalana.
4. Zakończenie
Po odkofeinowaniu ziarna są usuwane ze zbiorników, w których były przechowywane, suszone, pakowane i etykietowane oraz gotowe do pieczenia.
Po każdym odkofeinowaniu za pomocą Swiss Water Pprocess próbka zielonej kawy jest palona bez kofeiny, a degustacja odbywa się jednocześnie z oryginalnymi ziarnami zielonej kawy.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.