Oryginalna Bio Kombucha
Oszczędzaj dzięki tym pakietom
-
Bezpieczna płatność z:
Wartości produktów
-
Bezalkoholowy Nie zawiera alkoholu
-
BIO-ECO Produkcja ekologiczna, która szanuje środowisko naturalne i jest wolna od pestycydów i GMO
Opis
Kto miał nam powiedzieć, że napój o tysiącletniej historii stanie się modny? Masz rację. Kombucha pojawiła się niedawno na naszej liście zdrowych opcji, gdy myślimy o orzeźwiającym napoju. Ale w przeciwieństwie do innych, kombucha ma zdrowy plus, który szybko zyskuje na popularności.
Wskazanie
Ale czym jest kombucha?
To napój fusion. Innymi słowy jest to napój, który łączy w sobie zalety herbaty ze zdrowotnymi walorami napojów fermentowanych, a wszystko to bez alkoholu, dzięki czemu wszystko jest pozytywne.
Początków kombuchy należy szukać w kolebce herbaty, czyli w Chinach, kiedy to za panowania dynastii Han, około 2000 lat temu, odkryto, że herbatę można poddawać fermentacji, uzyskując musujący napój o przyjemnym smaku. W krótkim czasie ten tysiącletni napój bezalkoholowy stał się bardzo popularny, a cesarze uznali go za eliksir życia.
Obecnie, biorąc pod uwagę wszystko, co wiemy o probiotykach, ten kwalifikator ma sens, ponieważ odkrywa się coraz więcej korzyści związanych z fermentowaną żywnością i tym, jak pomagają nam poprawić nasze jelita i ogólne samopoczucie.
Jak przygotowuje się kombucha?
Surowcem do produkcji kombuchy jest herbata (Camellia sinensis), która jest fermentowana mieszanką mikroorganizmów tworzących rodzaj „grzyba” zwanego SCOBY i bardzo podobnego do grzyba kefirowego. Wśród wielu mikroorganizmów, które znajdziemy w SCOBY, wyróżniają się bakterie takie jak Komagataeibacter, Gluconobacter, Acetobacter; Lactobacillus, Lactococcus i drożdże, takie jak Schizosaccharomyces pombe, Saccharomycodes ludwigii, Kloeckera apiculata, Saccharomyces cerevisiae, Zygosaccharomyces bailii, Torulaspora delbrueckii i Brettanomyces bruxellensis.
Po tej pierwszej fermentacji dodaje się sok w celu nadania mu smaku i pozostawia się ponownie do fermentacji. Dzięki tej drugiej fermentacji napój nabiera aromatu, smaku i charakterystycznych bąbelków, co czyni go zdrowym, naturalnym i bardzo bogatym napojem bezalkoholowym.
Kombucha to bogaty i zdrowy napój gazowany dzięki podwójnej fermentacji.
Z naturalnymi witaminami.
Oprócz przeciwutleniaczy zawartych w herbacie i probiotycznego działania mikroorganizmów, które ją fermentują, kombucha wciąż skrywa jeszcze jedną tajemnicę.
A to dlatego, że przy tak dużej fermentacji pozostawiamy wystarczająco dużo czasu mikroorganizmom kombuchy na wyprodukowanie witamin wzbogacających napój. W rzeczywistości szacuje się, że szklanka kombuchy dostarcza 1,5 mg witaminy B1, 16 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B6 i 50 mg witaminy C, oprócz polifenoli, kwasów organicznych i niewielkiej części białka.
Jeśli więc szukasz orzeźwiającego, pożywnego, bogatego i bardzo zdrowego napoju, pomyśl o kombuchy. Spróbuj, a zobaczysz, jak ci się spodoba!
Sposób przyjmowania
Nie wstrząsać Otwórz ostrożnie. Weź do smaku
Warunki przechowywania
Po otwarciu przechowywać maksymalnie 7 dni w lodówce.
Składniki
Woda, cukier trzcinowy*, zielona herbata* (0,14%).
*Składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
Tabela żywieniowa
-
Dla 100 g
-
Wartość energetyczna8 kcal
-
Tłuszcze / Lipidy0.1 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe0.1 g
-
Węglowodany / Kwasy tłuszczowe1.82 g
-
Cukry1.8 g
-
Błonnik pokarmowyg
-
Białka0.06 g
-
Sól0.02 g
Szczegóły
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.