Shiitake
Shiitake (japońska nazwa Lentinula edodes, co oznacza „grzyb drzewny”) to ceniony przysmak, ale ma też wiele cech, które czynią go jednym z głównych produktów medycyny naturalnej. Właściwości shiitake obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, obniżenie poziomu cholesterolu i nadciśnienia oraz działanie prebiotyczne, które chroni florę jelitową.
Shiitake (japońska nazwa Lentinula edodes, co oznacza „grzyb drzewny”) to ceniony przysmak, ale ma też wiele cech, które czynią go jednym z głównych produktów medycyny naturalnej. Właściwości shiitake obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, obniżenie poziomu cholesterolu i nadciśnienia oraz działanie prebiotyczne, które chroni florę jelitową.
Shiitake (japońska nazwa Lentinula edodes, co oznacza „grzyb drzewny”) to ceniony przysmak, ale ma też wiele cech, które czynią go jednym z głównych produktów medycyny naturalnej. Właściwości shiitake obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, obniżenie poziomu cholesterolu i nadciśnienia oraz działanie prebiotyczne, które chroni florę jelitową.
Właściwości Shiitake
Grzyb shiitake ma różne zalety lecznicze, które wynikają z jego składu. Z jednej strony zawiera lentinan, beta-glukan podobny do niektórych zbóż, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi. Ponadto zalety shiitake obejmują efekty prebiotyczne, które stymulują wzrost zdrowych bakterii we florze jelitowej, poprawiając trawienie. Przyjmowanie shiitake przyczynia się również do wzmocnienia układu odpornościowego i ma silne właściwości antybiotyczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Wreszcie, niektóre badania właściwości shiitake wskazują, że może on być również korzystny w zapobieganiu rakowi i zaburzeniom sercowo-naczyniowym. Dlatego w tradycyjnej medycynie chińskiej grzyb ten wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem.
Jak wziąć shiitake
Chociaż świeże grzyby shiitake można dziś dość łatwo znaleźć w sklepach z naturalną żywnością, aby przygotować różne rodzaje przepisów, przy stosowaniu medycznym lepiej jest wybrać suplementy diety z shiitake.
Najlepsze naturalne marki żywności, takie jak Hifas da Terra, Holistica lub Equisalud, oferują preparaty do przyjmowania proszku shiitake, kapsułek, tabletek lub ampułek ekstraktu z shiitake.
Będąc produktem naturalnym, przeciwwskazania shiitake są zmniejszone, chociaż przyjmowane w nadmiernych ilościach, w niektórych przypadkach grzyb ten może powodować problemy żołądkowo-jelitowe i oddziaływać z lekami przeciwzakrzepowymi lub wątrobowymi.
Satisfied customers
W oparciu o 136.627 recenzji
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.