Guma ksantanowa
Opis
Xanthan Gum od My Cosmetik jest środkiem żelującym i zagęszczaczem faz wodnych. Pozwala modyfikować lepkość i konsystencję wodnych faz twoich domowych kosmetyków (żele, szampony, mleczka, kremy itp.). Jest pochodzenia naturalnego często używany do projektowania przezroczystych wodnych żeli (zatwierdzonych przez Ecocert). Przy mniej niż 0,5% znacznie zwiększa również stabilność emulsji.
Właściwości i korzyści z Guma ksantanowa
Guma ksantanowa jest składnikiem aktywnym uznanym głównie za żelowanie lub teksturowanie wszystkich preparatów zawierających fazę wodną. Ma też inne zalety: przy niskim stężeniu (poniżej 0,5%) stabilizuje emulsje, zapewniając jednocześnie jedwabistą konsystencję. Przy wyższych stężeniach silnie zagęszcza i pozwala uzyskać tekstury o dużej lepkości. Należy również pamiętać, że guma ksantanowa umożliwia tworzenie doskonale przezroczystych żeli i pozostaje bardzo stabilna w czasie.
Guma ksantanowa jest niewrażliwa na temperaturę i bardzo dobrze znosi zamrażanie i rozmrażanie.
Jak stosować Guma ksantanowa?
Zalecany jest do sporządzania emulsji, żeli, balsamów, szamponów, żeli pod prysznic, napinających żeli pod oczy, odświeżających i krążących.
Do zdyspergowania w fazie wodnej receptury na początku przygotowania. Ogrzewanie nie jest konieczne.
-Kojący żel do ciała: do miski wlej 75 ml hydrolatu różanego i dodaj 10 kropli izocydu. Na mieszaninę spryskać drobnym deszczem 0,9 g gumy ksantanowej, energicznie mieszać przez 1 minutę (to normalne, że tworzą się grudki, znikną po całkowitym nawilżeniu gumy). Następnie mieszaj co 15 do 20 minut, aż znikną wszystkie grudki. Następnie dodaj 10 ml tłustego maceratu nagietka i 4 krople witaminy E. Mieszaj, aż olej idealnie zemulguje w żelu. Przenieść do fiolki 100 ml. Nałożyć na ciało (na oczyszczoną i wysuszoną skórę).
Środki ostrożności
Aby zapobiec tworzeniu się grudek w żelach, zdysperguj gumę ksantanową jako drobny deszcz w fazie wodnej podczas mieszania, a następnie pozostaw ją do siedzenia, aby guma nawodniła się. Cały proces może zająć do 45 minut (od czasu do czasu mieszać). To ponowne nawodnienie jest szybsze, gdy jest gorące, ale można je łatwo przeprowadzić, gdy jest zimno.
Uważaj, guma ksantanowa jest niekompatybilna z ekstraktem z pestek grejpfruta (środek konserwujący fazy wodne), jeśli chcesz użyć konserwantu fazy wodnej, musisz wtedy użyć Isocide.
Nie połykać / nie wdychać
Warunki przechowywania
Przechowywać prawidłowo zamknięte, z dala od światła i ciepła.
Skład Guma ksantanowa
Guma ksantanowa.
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.