Mąka z amarantusa
Opis
Mąka z amarantusa pozyskiwana jest z nasion rośliny amarantusa. Jego popularność wzrosła, ponieważ jest bezglutenowa, a wiele osób, które nie mogą jej tolerować, może gotować z tego rodzaju mąką ze względu na jej właściwości zdrowotne.
Wskazanie
Mąka amarantowa jest bogata w białko, błonnik i lizynę, niezbędny aminokwas. Zaledwie 150 gramów amarantusa zapewnia 150% zalecanego dziennego spożycia białka dla osoby dorosłej. To zboże ma również wysoką zawartość fitosteroli, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Dla osób wrażliwych lub nietolerujących glutenu amarantus jest dobrą mąką do gotowania, ponieważ go nie zawiera.
Sposób przyjmowania
Ogólnie zaleca się, że mąka jest używana do produkcji płatków śniadaniowych, makaronów, naleśników, ciastek, pieczywa, ciastek lub innych wypieków i może być łączona z innymi rodzajami mąki. Jeśli jest używany do chleba, mąkę należy połączyć z inną mąką, aby ją wyhodować; a do przetworów niewymagających wyrastania, takich jak ciastka, można używać tylko mąki amarantusowej.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, chroniąc przed słońcem. Średni okres trwałości 10 miesięcy, o ile przestrzegane są warunki przechowywania.
Składniki
Mąka z amarantusa * (100%).
(*) z upraw ekologicznych.
Certyfikat
ES-ECO-023-MA
Tabela żywieniowa
-
Dla 100 g
-
Wartość energetyczna373 kcal
-
Tłuszcze / Lipidy6.2 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe1.43 g
-
Węglowodany / Kwasy tłuszczowe61.2 g
-
Cukry0.75 g
-
Błonnik pokarmowy6.9 g
-
Białka14.74 g
-
Sól0.09 g
Szczegóły
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.