Nasiona lucerny
Opis
Znany również jako trawa bawoli lub luzerne. Nasiona lucerny wyróżniają się bogactwem witamin A, B1, B2, B6, C, D, E i K. 10% ich masy to minerały, wśród których wyróżniają się wapń, fosfor, żelazo, siarka, krzemionka., Potas, magnez i sód.
Wskazanie
22% jego wagi to białka, których zawartość wzrasta, gdy nasiona wykiełkowały.
Zawiera izoflawony (genisteina), kumaryny (kumestrol), saponiny i enzymy trawienne.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają chronić układ krążenia, kości i układ pokarmowy.
Sposób przyjmowania
Zaleca się spożywać w postaci kiełków uzyskanych w wyniku kiełkowania. Aby to osiągnąć, zaleca się wykonanie następujących kroków:
Dodaj trochę wody do pojemnika o szerokiej podstawie, tak aby obejmował całą podstawę.
Wprowadź nasiona, nie wiele, po prostu zakryj dno)
Przykryj słoik szmatką lub papierem, aby nasiona nie wpadały bezpośrednio w światło, aby wykiełkowały.
W razie potrzeby co 2 dni można dodawać więcej wody.
Kiełki zostaną uzyskane po około 7 dniach. Zbieraj, myj i konsumuj. Nadmiar można przechowywać w lodówce przez krótki czas.
Środki ostrożności
Możliwe zanieczyszczenie krzyżowe glutenu, soi, gorczycy i sezamu.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, chroniąc przed słońcem. Średni okres trwałości 18 miesięcy, o ile przestrzegane są warunki przechowywania.
Składniki
Nasiona lucerny (100%).
(*) z produkcji ekologicznej.
Certyfikat
ES-ECO-023-MATabela żywieniowa
-
Dla 100 g
-
Wartość energetyczna356 kcal
-
Tłuszcze / Lipidy14 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe1.9 g
-
Węglowodany / Kwasy tłuszczowe4.7 g
-
Cukry1.9 g
-
Błonnik pokarmowy35 g
-
Białka36 g
-
Sól0.015 g
Szczegóły
-
Nie ma jeszcze pytań odnośnie tego artykułu.
Pytania i odpowiedzi
Zadaj pytanie dotyczące tego artykułu i uzyskaj odpowiedzi od licznej społeczności Naturlovers.
If you don't see it, check the spam, it may have been marked as spam.